The smart way to learn. The smart way to teach.

MRCOG PART 2 SBAs and EMQs

Course PAID
notes326
EMQ1462
SBA2091
Do you realy want to delete this discussion?
Forum >>

Week 3 - Oncology

Week 3 - Oncology Posted by PAUL A.

Question1

Routine cervical screening is recommended for

A.    All women from the onset of sexual activity up to 64 years of age

B.    All women between the ages of 25 and 64 years         

C.    All sexually active women between the ages of 25 and 64 years

D.   All women from 5 years after the onset of sexual activity or 25 years of age until 64 years of age

E.    All women between the ages of 25 and 49 years

 

Question2

A healthy 67 year old woman has returned to the UK after living in Africa for 12 years. Her last cervical smear was done at the age of 53 years and all her previous smears have been negative.

A.    No further cervical screening needed                     

B.    Offer cervical screening only if the woman has symptoms

C.    Refer for colposcopy and cervical smear

D.   Offer cervical smear as soon as possible              

E.    Offer cervical screening only if the cervix appears abnormal

 

Question3

The peak prevalence of HPV infection is in which age group?

A.    16-19 years

B.    20-24 years                 

C.    25-29 years

D.   30-34 years

E.    35-39 years

 

·      spontaneously without treatment



Question4

Women should be taken out of the cervical screening call-recall system

A.    At the age of 65 years

B.    At the age of 65 years if the last smear was negative

C.    At the age of 65 if the previous 2 smears were negative

D.   At the age of 65 if the previous 3 smears were negative                 

E.    At the age of 65 if they have not had any previous abnormal smears

 

Question5

Which group of women should be considered for cervical screening before the age of 25 years?

A.    Women with a family history of cervical cancer

B.    Women who smoke

C.    Women with an early age at first sexual intercourse                

D.   Women taking the combined oral contraceptive pill before the age of 18 years

E.    Women on immune-suppressive drugs

 

Question6

Cervical screening is recognized to confer protection against cervical cancer. With respect to the frequency of screening

A.    Screening women below the age of 49 every 3 years confers 99% protection

B.    Screening women over the age of 50 every 5 years confers 70% protection

C.    Screening women below the age of 49 every 5 years confers 75% protection 

D.   Screening women over the age of 50 every 3 years confers 99% protection

Screening women below the age of 49 every year confers 99% protection

 

Question7

When taking a cervical smear to be analysed using liquid-based cytology

A.    The smear should be taken using an Ayres spatula                 

B.    The smear should be collected using a cervical brush

C.    The sample should be placed on a glass slide and fixed

D.   The prepared slide is analysed by computer

E.    A separate sample should be taken for HPV testing

 

Question8

The use of liquid-based cytology has been shown to

A.    Reduce the rate of inadequate smears from 9% to 1.6%                      

B.    Reduce the rate of inadequate smears from 5.5% to 1.2%

C.    Increase the rate of inadequate smears from 1.2% to 5.5%

D.   Have no significant effect on the rate of inadequate smears

Reduce the rate of inadequate smears from 2% to 0.5%

 

Question9

With respect to the risk factors for cervical cancer

A.    Human papilloma virus is associated with over 99% of cervical cancers

B.    Smoking is associated with a 2 fold increase in risk of cervical cancer            

C.    Long-term use of the combined oral contraceptive pill is not associated with an increased risk

D.   Nulliparity is associated with an increased risk

E.    Women who have their first pregnancy at an older age are at increased risk

 

Question10

An unscheduled cervical smear is recommended

A.    In women who develop genital warts

B.    In women who have started working as sex workers

C.    In women who have been on the combined oral contraceptive pill for over 15 years

D.   In women who have unprotected intercourse with 3 or more different men in a 12 months period

E.    None of the above                  

 

Question11

A woman has a cervical smear which has been reported as negative

A.    There is a 1% chance that the woman might have CIN II or III

B.    There is a 1% risk that the woman develops CIN II or III before her next smear

C.    If the woman is 66 years old and his was her first smear, further smears are not needed

D.   If the woman is 64 years old and this was her first smear, further smears are not needed

E.    If the woman is 67 years old and this was her first smear, the smear should be repeated in 3 years               

 

Question12

A healthy 51 year old woman has a routine cervical smear. Her LMP was 3 years ago and all her previous smears have been negative. Her cervix was adequately visualized. No nuclear abnormalities were identified but there was no evidence of transformation zone sampling.

A.    Repeat smear within 6 months

B.    Repeat smear in 3 years

C.    Repeat smear in 5 years                       

D.   Refer for colposcopy

E.    Refer for colposcopy and repeat smear          

 

Question13

A 52 year old post-menopausal woman has a cervical smear because her previous smear had no evidence of transformation zone sampling. All her previous smears have been negative. No nuclear abnormalities are identified but again there is no evidence of transformation zone sampling.

A.    Refer for colposcopy

B.    Repeat smear in 5 years                       

C.    Repeat smear in 3 years

D.   Repeat smear within 6 months

E.    Offer vaginal oestrogen therapy and repeat smear in 6 months      

 

Question14

Which one is not an explanation for the presence of benign endometrial cells on a cervical smear sample?

A.    Use of the combined oral contraceptive pill

B.    Smear taken after the 14th day of the menstrual cycle  

C.    Use of tamoxifen

D.   Use of Copper IUCD

E.    Age under 40 years

 

Question15

A 47 year woman has a routine cervical smear which shows no nuclear abnormality but normal endometrial cells were identified. All previous smears have been negative.

A.    The woman should be reassured

B.    The woman should be reassured if the is post-menopausal

C.    The woman should be reassured if the cervix was clearly visualized

D.   The woman should be offered hysteroscopy and endometrial biopsy 

The smear should be repeated within 6 months

 

Question16

With respect to the management of cervical smears reported as showing borderline nuclear abnormality

A.    There is a 1-2% risk of underlying CIN II or III

B.    There is a 4-6% risk of underlying CNI II or III

C.    Women should be referred for colposcopy after 2 consecutive borderline smears

D.   Women should be referred for colposcopy after 3 consecutive borderline smears      

E.    Women who have not previously been screened should be referred for colposcopy after 1 borderline smear

 

Question17

 

A healthy 37 year old woman has a routine cervical smear which is reported as showing borderline nuclear changes in endocervical cells. Her previous smears have been normal.

 

A.    Repeat smear immediately

 

B.    Refer for colposcopy               

 

C.    Repeat smear within 6 months

 

D.   Repeat smear within 12 months

 

E.    Routine recall in 3 years

 

Question18

 

A healthy 55 year old woman has a cervical smear which is reported as negative. Her previous smear was reported as showing borderline nuclear changes.

 

A.    Repeat smear in 6 months                   

 

B.    Repeat smear in 12 months

 

C.    Repeat smear in 3 years

 

D.   Refer for colposcopy

 

E.    Repeat smear in 5 years

 

Question19

A healthy 37 year old woman has colposcopy following repeated borderline cervical smears. Colposcopy is normal.

A.    Repeat smear in 6 months

B.    Repeat smear in 3 years                       

C.    Repeat smear + colposcopy in 6 months

D.   Repeat smear in 12 months

E.    Repeat smear in 5 years

 

 

Posted by namreen M.

1.B

2.A

3.B

4.D

5.E

6.D

7.A

8.A

9.B

10.E

11.A

12.C

13.A

14.B

15.D

16.D

17.B

18.E

19.B

oncology Posted by rasheeda B.

1b 2a 3b 4c 5c 6c 7a 8a 9b 10a 11c 12c 13b 14b 15d 16d 17b 18a 19b

Posted by shah M.
 
Caesarean section for failed ventouse delivery undertaken for delay in the second stage. Maternal observations and CTG are normalBCaesarean section at 5 cm dilatation because fetal scalp pH = 7.19 with base excess -3mMCEmergency caesarean section for fetal bradycardia lasting 6 minutes at 6 cm dilatationDAll are category 1 caesarean sectionsEMore than one option
 
Explanation
 
Question 10Which one is a category 1 caesarean section?                            A(Correct answer: C)                        
hy option B is not category 1?
Posted by shah M.
 
Lower maternal morbidityBLower maternal mortalityCLower risk of endometritis and lower risk of needing a blood transfusionDHigher risk of emdometritis and higher risk of needing a blood transfusionELower risk of endometritis but higher risk of needing a blood transfusion
 
Explanation
 
Question 2A 30 year old woman attends the antenatal clinic at 20 weeks gestation in her second pregnancy. Her first baby was born by caesarean section because of placenta previa. She should be informed compared to planned caesarean section, planned vaginal birth is associated with                            A(Correct answer: D)                        
Is it not same risk of endometriosis and more blood transfusion 
Posted by PAUL A.

Answers

 

1)   B

2)   A

3)   B

4)   D

5)   C

6)   C

7)   A

8)   A

9)   B

10)                  E

11)                  E

12)                  C

13)                  B

14)                  B

15)                  D

16)                  D

17)                  B

18)                  A

19)                  B