The smart way to learn. The smart way to teach.

MRCOG PART 2 SBAs and EMQs

Course PAID
notes326
EMQ1462
SBA2091
Do you realy want to delete this discussion?
Forum >>

SBA 6

SBA 6 Posted by PAUL A.

Question1

 

Non-invasive pre-natal diagnosis (NIPT)

 

a)     Is a blood test to diagnose Down’s syndrome

 

b)     Only tests for Down’s syndrome

 

c)     Can be used to test for cystic fibrosis

 

d)     Can be used to determine fetal sex                 

 

e)     Can only determine fetal sex if the fetus is male

 

Question2

 

Non-invasive pre-natal testing can be used to test for

a)    Trisomy 21, 18 and 13                                 

 

b)   Trisomy 21 and 18 only

 

c)    Trisomy 13 and 18 only

 

d)   Trisomy 13 and 21 only

 

e)    Trisomy 21 and fetal sex only

 

Question3

 

A 25 year old woman attends the antenatal clinic at 8 weeks gestation. She enquires about non-invasive pre-natal diagnosis. The test can be undertaken

 

a)    After 6 weeks gestation

 

b)   After 8 weeks gestation

 

c)    From 10 weeks gestation                 

 

d)   From 12 weeks gestation

 

e)    From 14 weeks gestation

 

Question4

 

A 25 year old woman attends the antenatal clinic at 8 weeks gestation. She enquires about non-invasive pre-natal diagnosis. The test can be offered

 

a)    Only to women with singleton pregnancies

 

b)   To women with singleton and twin pregnancies only

 

c)    To women with singleton, twin and triplet pregnancies              

 

d)   To women with singleton or monochorionic twin pregnancies only

 

e)    To women with singleton or dichorionic twin pregnancies only

 

Question5

 

Non-invasive pre-natal diagnosis has a false positive rate of

a)    1 in 100

 

b)   1 in 200

 

c)    Less than 1 in 200

 

d)   Less than 1 in 500

 

e)    Less than 1 in 1000                          

 

Question6

 

A 34 year old woman attends the antenatal clinic at 12 weeks gestation. She enquires about non-invasive pre-natal diagnosis. The test results are usually available within

 

a)    48 hours

 

b)   3-4 days

 

c)    6 – 8 days

 

d)   9 – 14 days                

 

e)    15 – 21 days

 

Question7

 

A 34 year old woman attends the antenatal clinic at 12 weeks gestation. She enquires about non-invasive pre-natal diagnosis. A ‘high risk’ result for Down syndrome will indicate a risk of

 

a)    Greater than 1 in 200

 

b)   Greater than 1 in 150

 

c)    1 in 15

 

d)   1 in 5

 

e)    1 in 2                          

 

Question8

 

A 34 year old woman attends the antenatal clinic at 12 weeks gestation. She enquires about non-invasive pre-natal diagnosis. A ‘low risk’ result for Down syndrome will indicate a risk of

 

a)    Less than 1 in 10,000                                   

 

b)   Less than 1 in 1,000

 

c)    Less than 1 in 500

 

d)   Less than 1 in 200

 

e)    Less than 1 in 150

 

Question9

 

A 24 year old woman attends the antenatal clinic at 12 weeks gestation. She enquires about non-invasive pre-natal diagnosis. An unsuccessful test

 

a)    Occurs in about 1 in 100 women

 

b)   Occurs in about 1 in 500 women

 

c)    Occurs in about 1 in 15 women                              

 

d)   Occurs in about 1 in 500 women

 

e)    Occurs in about 1 in 1000 women

 

Question10

 

A 23 year old woman attends for her scheduled first trimester scan at 12 weeks gestation. She explains that she has undergone non-invasive pre-natal diagnosis paid for privately.

 

a)    First trimester scan no longer required

 

b)   Proceed with first trimester scan if she has other risk factors

 

c)    Proceed with first trimester scan if she has a multiple pregnancy

 

d)   Proceed with first trimester scan                            

 

e)    Proceed with first trimester scan but do not measure nuchal translucency

 

Question11

 

Non-invasive pre-natal diagnosis

 

a)    Allows Down’s syndrome to be diagnosed without amniocentesis or chorionic villus sampling

 

b)   Reduces the number of women who will need to be offered the combined test

 

c)    Reduces the number of women who will need to be offered amniocentesis or chorionic villus sampling               

 

d)   Will effectively reduce the number of fetuses being identified with Down’s syndrome

 

e)    Will reduce the risk of spontaneous miscarriage in pregnancies where the fetus has Down’s syndrome

 

Question12

 

Non-invasive prenatal diagnosis involves

 

a)    A maternal blood test only

 

b)   An ultrasound scan and a maternal blood test                             

 

c)    Two maternal blood tests and an ultrasound scan

 

d)   Two maternal blood tests

 

e)    A maternal and a paternal blood test

 

 

Posted by koukab abdullah A.

1-D

2-B

3-C

4-D

5-E

6-A

7-B

8-E

9-A

10-D

11-C

12-A

ANSWERS Posted by PAUL A.

ANSWERS

 

1)   D

2)   A

3)   C

4)   C

5)   E

6)   D

7)   E

8)   A

9)   C

10)                  D

11)                  C

12)                  B

querry Posted by Anuradha M.

why is C incorrect in Q1? I think both C and D are correct. Please explain.

 

Posted by Anuradha M.

Pleas ealso explain Q-8. Low risk for DS is risk less than 1 in 250. Is that right?

Posted by PAUL A.
Posted by Anuradha M.
Sat Jul 11, 2015 06:19 am

Pleas ealso explain Q-8. Low risk for DS is risk less than 1 in 250. Is that right?

 

NO NOT IN RELATION TO NIPT