The smart way to learn. The smart way to teach.

MRCOG PART 2 SBAs and EMQs

Course PAID
notes326
EMQ1462
SBA2091
Do you realy want to delete this discussion?
Forum >>

SBA 4

SBA 4 Posted by PAUL A.

Question1

Which one does NOT influence sexual development in utero?

a)     Genes present on the sex chromosomes

b)    Ovarian function                                  

c)     Testicular function

d)    Sensitivity of end-organs to sex hormones

 

Question2

 

Which one is not a recognized cause of abnormal sexual development in-utero?

 

a)     Sex chromosome abnormalities

 

b)    Biochemical testicular failure

 

c)     Biochemical ovarian failure                 

 

d)    Excessive androgen production

 

e)     Deficient production of Mullerian inhibitory factor

 

Question3

Congenital adrenal hyperplasia

a)     Is the commonest cause of male intersex

b)    Affects 1 in 1500 live births

c)     Is an X-linked recessive disorder

d)    Is most commonly caused by 21-hydroxylase deficiency                   

e)     Is most commonly caused by 17-alpha-reductase deficiency

 

Question4

 

Which biochemical abnormality is not typical of congenital adrenal hyperplasia?

 

a)     Raised 17-hydroxyprogesterone levels

 

b)    Raised progesterone levels

 

c)     Raised oestradiol levels                                               

 

d)    Raised testosterone levels

 

e)     Raised androstendione levels

 

Question5

 

Congenital adrenal hyperplasia may be caused by

 

a)     11-beta hydroxylase deficiency                                   

 

b)    5-alpha reductase deficiency

 

c)     Cholesterol esterase deficiency

 

d)    End-organ insensitivity to androgens

 

e)     46XX/46XY mosaicism

 

Question 6

 

Congenital adrenal hyperplasia

 

a)     Does not affect males

 

b)    Is more difficult to recognize in females

 

c)     Can present with precocious puberty in males                         

 

d)    Typically presents with delayed puberty in males

 

e)     Results in electrolyte abnormalities secondary to high levels of aldosterone 

 

Question 7

 

Typical features of congenital adrenal hyperplasia include

 

a)     Fluid retention and cardiac failure

 

b)    Delayed puberty in males

 

c)     Absent uterus and fallopian tubes in females

 

d)    Absent vagina in females

 

e)     Vomiting and failure to thrive          

 

Question 8

 

Which one is typical of congenital adrenal hyperplasia?

 

a)     Hypospadias

 

b)    Clitoral enlargement                            

 

c)     Low vaginal atresia

 

d)    Blind-ending vagina

 

e)     Undescended testes               

 

Question 9

 

Which biochemical abnormality is not typical of congenital adrenal hyperplasia?

 

a)     Raised cortisol             

 

b)    Raised ACTH

 

c)     Raised progesterone

 

d)    Raised 17-hydroxy progesterone

 

e)     Raised androstendione

 

Question 10

 

Electrolyte abnormalities in congenital adrenal hyperplasia are characterized by

 

a)     Raised sodium and raised potassium

 

b)    Raised sodium and raised chloride

 

c)     Low sodium and raised potassium                  

 

d)    Low sodium and raised chloride

 

e)     Normal sodium and normal chloride with low potassium

 

Question 11

 

A newborn baby has been diagnosed with congenital adrenal hyperplasia. Treatment typically involves

 

a)     Mineralocorticoid replacement

 

b)    Corticosteroid replacement                              

 

c)     Growth hormone replacement

 

d)    Oestrogen replacement around the age of puberty

 

e)     ACTH injections

Posted by anitha  Y.

1-b,  2- c,  3-d,  4-c,  5-a,  6-c,  7-e,  8-b,  9-a,  10-c,  11-b.

ANSWERS Posted by PAUL A.

Answers

 

1)   B

2)   C

3)   D

4)   C

5)   A

6)   C

7)   E

8)   B

9)   A

10)                  C

11)                  B